Víno VOC Znojmo se stalo již podruhé Šampionem Národní soutěže vín znojemské vinařské podoblasti

nsv_zno_2015_logoNejstarší moravské VOC slaví už podruhé za sebou nejvyšší  úspěch v Národní soutěži vín znojemské vinařské podoblasti a potvrzuje, že značka VOC se stala etalonem kvality. Šampionem znojemské vinařské podoblasti se stalo Veltlínské zelené 2014 VOC Znojmo z VINAŘSTVÍ WALDBERG VRBOVEC, s. r. o. Národní soutěž vín, nejvyšší a největší soutěž vín v České republice, probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu. 

Vítězné Veltlínské zelené 2014 VOC Znojmo se zároveň stalo vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín.

„Toto Veltlínské zelené pochází z viniční trati Slunný vrch v obci Vrbovec. Je zelenkavě zlatavé barvy, má intenzivní typicky kořenitou vůni s květinovým nádechem a v jeho chuti můžeme najít jemnou ovocnost s pepřnatě-mandlovými tóny,“ popsal Šampiona sklepmistr Ing. Pavel Filipovszki z VINAŘSTVÍ WALDBERG VRBOVEC.

Víno VOC Znojmo navíc ovládlo navíc i kategorii bílých polosladkých vín, ve které zvítězil Ryzlink rýnský 2013 VOC Znojmo – Vinařství LAHOFER, a. s.

Do soutěže přihlásilo 31 vinařů a vinařských firem 255 vzorků. Komise udělila celkem 46 zlatých (o 19 více než vloni), 32 stříbrných a 6 bronzových medailí. Celkem 199 vín dále postoupilo do celostátních kol soutěže, kde se utkají o prestižní místo v Salonu vín ČR a titul absolutního Šampiona.

Šampion a vítězové kategorií:ampionnsvznojemskpodoblasti2015-vz14vocwaldbergvrbovec

Šampion a vítěz kategorie A – bílá vína suchá a polosuchá

Veltlínské zelené 2014 VOC Znojmo – VINAŘSTVÍ WALDBERG VRBOVEC, s. r. o.

Kategorie B – bílá vína polosladká

Ryzlink rýnský 2013 VOC Znojmo – Vinařství LAHOFER, a. s.

Kategorie C – sladká vína (bílá, růžová i červená)

Tramín červený 2005 výběr z bobulí – ZNOVÍN ZNOJMO, a. s.

Kategorie D – růžová vína

PLACIDUS rosé classic 2014 jakostní víno známkové – Rajhradské klášterní, s. r. o.

Kategorie E – červená vína suchá a polosuchá vína

Svatovavřinecké 2013 jakostní víno odrůdové – Ing. Ladislav Musil

Kategorie F – červená vína polosladká vína

Zweigeltrebe 2011 výběr z hroznů – Vinařství Hulata

Kategorie G – jakostní šumivá vína

Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut 2013 jakostní šumivé víno s.o. – BOHEMIA SEKT, s. r. o.

Nejlepší kolekce: Vinselekt Michlovský, a. s.

Výstava vín pro veřejnost

Výstava více než 250 vín účastnících se Národní soutěže vín – znojemské vinařské podoblasti proběhne v sobotu 5. září od 13 hod. v kulturním domě v Dolních Kounicích. Výstava probíhá souběžně s historickými slavnostmi Rosa Coeli města Dolní Kounice, takže na návštěvníky čeká kromě samotné výstavy další atraktivní program městských slavností.

Znojemská vinařská podoblast vděčí za svá chuťově plná a svěží aromatická bílá vína ideálním přírodním a klimatickým podmínkám. Studené větry z nedaleké vrchoviny spolu s termoregulačním vlivem řek dávají znojemským vínům nezaměnitelnou kořenitou chuť. Díky střídání slunečných dnů a chladnějších nocí hrozny sice zrají pomaleji, ale zato si uchovávají aromatické látky a dosahují vysoké jakosti. Nejlepších výsledků zde vinaři tradičně dosahují s Veltlínských zeleným, Ryzlinkem rýnským, Müllerem Thurgau a Sauvignonem. Červené barvy hájí zejména Svatovavřinecké a Frankovka.