Absolutním Šampionem České republiky se poprvé stalo červené

aŠampionem, tedy nejlepším vínem České republiky pro rok 2016, se stal Merlot, výběr z hroznů 2012, barrique vinařství Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice. Hrozny pochází z mikulovské vinařské podoblasti, z obce Brod nad Dyjí, viniční tratě Brodské stráně. Zástupci Národního vinařského centra, Svazu vinařů České republiky a hodnotící komise vyhlásili 8. prosince ve Valticích absolutního Šampiona Salonu vín – národní soutěže vín 2016, nejvyšší a největší soutěže vín v České republice. 

Šampion Salonu vín – národní soutěže vín 2016 uspěl v konkurenci 1423 ampion2016moravských a českých vín od 215 vinařů přihlášených do soutěže. Nejprve postoupil z nominačního kola Národní soutěže vín – mikulovské vinařské podoblasti do prvního kola a dále do druhého finálového kola Salonu vín – národní soutěže vín 2016, které proběhlo v úterý 8. prosince ve Valticích. Porota jej v konkurenci dvou set finalistů soutěže vyhodnotila jako absolutního vítěze. Šampion se stal zároveň vítězem kategorie červených suchých a polosuchých vín.

“Vítězný Merlot je víno s nádhernou tmavě granátovou barvou. Díky ležení na barrique sudech jsou ve vůni cítit tóny vanilky, tmavého ovoce, dřeva a lehce i kávy. V chuti je víno harmonické, plné s výraznou tříslovinou,“ popsal Šampiona enolog soutěže Ing. Marek Babisz a dodal: „Jsem rád, že se letošním Šampionem stalo právě červené víno, které, doufám, pomůže přitáhnout k vynikajícím moravským červeným vínům zaslouženou pozornost.“

Kompletní složení salonu vín bude oznámeno v průběhu ledna. Slavnostní vyhlášení a otevření nového ročníku degustační expozice Salonu vín proběhne 29. resp. 30. ledna 2016.

„Letos jsme v Salonu vín přivítali opět o více než 20 % návštěvníků více než v předchozím roce a předpokládáme, že i v roce 2016 počet návštěvníků, kteří absolvovali některý z degustačních programů v expozici Salonu vín, překoná 20 000,“ řekl k Salonu vín Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

V průběhu ledna bude expozice uzavřena a bude zde probíhat příprava nového ročníku.

Záštitu nad Salonem vín – národní soutěží vín 2016 opět převzal prezident České republiky Miloš Zeman a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Systém Salonu vín – národní soutěže vín

Celý systém hodnocení vín se skládá z několika stupňů. Pět základních soutěží pod názvem Národní soutěž vín probíhá v jednotlivých vinařských podoblastech (velkopavlovické, mikulovské, slovácké, znojemské) a ve vinařské oblasti Čechy, odkud se vína mohou nominovat do prvního, už celostátního kola soutěže. Pro nominaci do prvního kola Salonu vín – národní soutěže vín byla stanovena minimální bodová hranice pro kategorie A, D, E, G 80 bodů, pro kategorie B a F 82 bodů a pro kategorii C 84 bodů.

Z jednotlivých nominačních kol všech čtyř vinařských podoblastí na Moravě a z oblasti Čechy se sestaví účastníci 1. kola soutěže, které přímo vede k titulu Salon vín, proto už také nese označení Salon vín – národní soutěž vín. Tato vína jsou hodnocena v listopadu a postupuje z nich do 2. finálového kola 200 vín. Prosincové finálové kolo rozhoduje o vítězi (Šampionu) celé soutěže, vítězích jednotlivých kategorií, nejlepší kolekci přihlášených vín a o udělení prestižního titulu Salon vín ČR stovce nejlepších vín. Podmínkou zisku titulu Salon vín ČR je ocenění minimálně 80 body.

Skladba vín v Salonu vín ČR 2016

80 vín celkem v kategoriích A (vína bílá suchá a polosuchá) a E (vína červená suchá a polosuchá)

> 3 nejvýše hodnocená vína z vinařské oblasti Čechy

> 14 nejvýše hodnocených vín z vinařské podoblasti znojemské

> 21 nejvýše hodnocených vín z vinařské podoblasti mikulovské

> 22 nejvýše hodnocených vín z vinařské podoblasti velkopavlovické

> 20 nejvýše hodnocených vín z vinařské podoblasti slovácké

> 10 nejvýše hodnocených vín v kategoriích B (bílá polosladká vína) a F (červená polosladká vín)

7 nejvýše hodnocených vín v kategorii C (sladká vína)

1 nejvýše hodnocené víno v kategorii D (růžová vína a klarety)

2 nejvýše hodnocená vína v kategorii G (sekty s. o.)

Degustační expozice – Salon vín

Salon vín – národní soutěž vín přichází od roku 2016 s několika změnami. Expozice nového ročníku Salonu vín bude v podzemí valtického zámku otevřena o měsíc dříve, tedy na konci ledna. Nově budou také udělovány stříbrné medaile Salonu vín vínům, která postoupila do druhého kola soutěže a obdržela minimálně 83 bodů. Bude zavedena divoká karta a dojde k posílení laboratorní analytické kontroly vín. Národní soutěž vín pořádá Národní vinařské centrum, o.p.s. pod odbornou garancí Svazu vinařů ČR a pod záštitou prezidenta České republiky.

Výběr degustátorů a systém hodnocení

Vína hodnotí naši nejlepší degustátoři – držitelé evropských degustačních zkoušek dle ČSN ISO 8586-2, kteří prošli navazujícím proškolování v Národním vinařském centru. V komisích jsou zastoupeni vinařští technologové, sommelieři, obchodníci s vínem, novináři se zaměřením na víno a také zástupci Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Degustátoři hodnotí vína pomocí originálního počítačového systému ELWIS, který usnadňuje práci degustátorů a eliminuje chyby při případném sečítání bodů při tradičním ručním sečítání.

Důležitým a zcela zásadním atributem soutěže je požadavek na předchozí nalahvování přihlašované partie vína a odběr a zapečetění vzorků přímo u výrobce vína organizátorem soutěže, který má právo na výběr libovolných 6 lahví z přihlašované partie. K hodnocení se používá stobodový systém OIV (Mezinárodní organizace pro révu a víno se sídlem v Paříži) podle standardu z roku 2009.