Nejlepším vinařem na Slovácku se stal Milan Sůkal

logo-slovacka-2016Hodnocením vín slovácké vinařské podoblasti byl zahájen seriál Národní soutěže vín 2016, naší největší a nejvyšší soutěže vín. Vinař Milan Sůkal z Nového Poddvorova získal za svůj Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr titul Šampiona a s Chardonnay 2014 výběr z bobulí zvítězil i v kategorii sladkých vín. S dvěmi vítězstvími v kategoriích a dalšími třemi zlatými medailemi získal Milan Sůkal navíc cenu za nejlepší kolekci soutěže.

Národní soutěž vín je realizována za finanční podpory Vinařského fondu, organizačního zajištění Národním vinařským centrem a pod garancí Svazu vinařů České republiky.

Vítězné víno se stalo Šampionem Národní soutěže vín slovácké vinařské podoblasti a zároveň vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín. „Tento náš Ryzlink rýnský je zlatožluté barvy, ve vůni se pojí tóny bylinkového čaje, rozinek a medu. V chuti je svěží, tělnatý, odrůdový a vyvážený. Užijete si jej samotný, ale v kombinaci s grilovanými rybami bude zážitek z vína ještě umocněn,“ popsal svého Šampiona Milan Sůkal.

Letošní ročník Národní soutěže vín je rekordní. Jen ve slovácké vinařské podoblasti přihlásilo 78 vinařů (54 v roce 2015) 513 vín (347 v roce 2015). Více vinařů a vzorků vín zvyšuje konkurenci a dává vyniknout jen opravdu špičkovým vínům. „Ročník 2015 se ukázal jako vynikající hned po sklizni v loňském roce a průběh první kola hodnocení Národní soutěže vín to jen potvrdil. Vévodil všem statistikám a reprezentovalo jej přes 80 % přihlášených vín. Vzhledem k tomu, že se s 23 nejlepšími slováckými víny potkáme v Salonu vín, už teď víme, že budoucí Salon vín bude patřit k tomu nejlepšímu, co kdy naše vinařství milovníkům vína nabídlo,“ komentoval po soutěži Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, který hodnocení technicky zajišťoval.

V soutěži získalo 94 vín zlaté medaile a 74 stříbrné a do celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín postoupilo ze slovácké vinařské podoblasti 417 vín. Nominovaná vína budou spolu s postupujícími z velkopavlovické, mikulovské a znojemské vinařské podoblasti, reprezentující vinařskou oblast Morava, a vinařské oblasti Čechy soutěžit o postup do finále a titul absolutního Šampiona a umístění v Salonu vín ČR, celoroční degustační expozici vín ve Valticích. Současně bude z nejlépe hodnocených vín vybráno 64 nejlepších do celoroční expozice vín v Centru slováckých tradic na Modré u Velehradu.

 

Šampion a vítězové kategorií:sampion-nsv-2016-slo-rr-2015-ps-milan-sukal

Kategorie A – bílá vína suchá a polosuchá (z 216 vín)

Šampion a vítěz kategorie: Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr – Milan Sůkal

Kategorie B – bílá polosladká (ze 129 vín)

Vítěz kategorie: Tramín červený 2015 výběr z hroznů – Štěpán Maňák

Kategorie C – sladká vína (bílá, růžová i červená) (z 33 vín)

Vítěz kategorie: Chardonnay 2014 výběr z bobulí – Milan Sůkal

Kategorie D – růžová vína a klarety (z 36 vín)

Vítěz kategorie: Cuvée Pino 2015 moravské zemské víno – Vinařství Dvořáček LTM

Kategorie E – červená vína suchá a polosuchá (z 93 vín)

Vítěz kategorie: Zweigeltrebe 2014 pozdní sběr – Štěpán Maňák

Kategorie G – sekty s.o. (z 5 vín)

Vítěz kategorie: Bohemia Sekt Prestige brut 2014 jakostní šumivé víno s.o. – BOHEMIA SEKT s. r. o.

Nejlepší kolekce: Milan Sůkal – Nový Poddvorov

Výsledky Národní soutěže vín 2016 – Slovácká podoblast

 

Výstava vín pro veřejnost

Vína bude možné ochutnat už v sobotu 10. září v Uherském Hradišti – Mařaticích ve Vinohradské ulici během výstavy soutěžních vín, která proběhne v rámci Slováckých slavností vína a otevřených památek. Na akci se představí dosud nejrozsáhlejší vzorek slováckých vín včetně Šampiona a vítězů kategorií a milovníci vína zde budou mít neopakovatelnou příležitost ohodnotit kvalitu slováckých vín na jednom místě.