Nejlepším vínem na Mikulovsku se stal Ryzlink rýnský z Nového Vinařství

logo-mikulovska-2016Největší soutěž vín v České republice má dalšího vítěze. V podoblastním kole Národní soutěže vín mikulovské vinařské podoblasti odborná porota naší zvolila jako nejlepší Cépage – Ryzlink rýnský pozdní sběr 2015 z Nového Vinařství, a.s. Národní soutěž vín probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu.

Cépage – Ryzlinky rýnský pozdní sběr 2015 vyniká ve vůni meruňkovým aroma a v jeho chuti lze nalézt šťavnatou kyselinu, jenž je v rovnováze se zbytkovým cukrem a dlouhou meruňkovou dochutí. „Intenzivní chuť je velmi typická pro trať Langewarte, jejíž půda obsahuje vysoký obsah vápna. Domnívám se, že celková harmonie vína, jeho rovnováha a plnost byly rozhodující atributy, které rozhodly o jeho vítězství. Mezi zajímavosti bezesporu patří půdní horizont tratě Langewarte, jenž je totožný s francouzskou oblastí Médoc. A právě díky tomu mají vína z této tratě plnost a svěží kyselinu,“ komentuje úspěch Ing. Petr Ptáček, ředitel Nového vinařství, a.s.

Odborná komise na základě dosažených bodů udělila celkem 103 zlatých a 96 stříbrných medailí a 455 nominací do Salonu vín. Postupující vína z mikulovské vinařské podoblasti se v dalším kole sejdou s těmi nejlepšími víny z velkopavlovické, slovácké a znojemské vinařské podoblasti a vinařské oblasti Čechy. Soutěžit se bude o postup do finálového kola, tedy přímý souboj o titul absolutního Šampiona, vítězů kategorií, medaile a také o umístění v prestižním Salonu vín České republiky.

„Také na Mikulovsku byl letos zájem o Národní soutěž vín suverénně nejvyšší v historii, když vinaři přihlásili o téměř dvě stě vzorků více než loni. Vybudovat pozici Národní soutěže vín jako nejvyšší, nejlépe a nejhojněji obsazené soutěže vín v České republice několik let trvalo, a jsem rád, že to vinaři svým zájmem o soutěž oceňují,“ komentuje účast ředitel Národního vinařského centra Ing. Pavel Krška, který hodnocení zajišťoval.

 

Šampion a vítězové kategorií:nsvmik2016-ampion-rrps15-naweb

Kategorie A – bílá vína suchá a polosuchá (ze 302 vín)

Šampion a vítěz kategorie: Cépage – Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr, Nové Vinařství, a.s.

Kategorie B – bílá polosladká (ze 126 vín)

Vítěz kategorie: Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběr – MARCUSWINE TRADING a.s. / MEGAPRODUCTION a.s.

Kategorie C – sladká vína (bílá, růžová i červená) (z 37 vín)

Vítěz kategorie: Tramín červený 2015 výběr z bobulí – Vinařství Garčic

Kategorie D – růžová vína a klarety (z 18 vín)

Vítěz kategorie: Frankovka 2015 – Rodinné vinařství Mikulov

Kategorie E – červená vína suchá a polosuchá (ze 73 vín)

Vítěz kategorie: Merlot 2015 pozdní sběr – Chāteau Valtice – Vinné sklepy Valtice a.s.

Kategorie G – Jakostní šumivá vína stanovené oblasti (ze 14 vín)

Vítěz kategorie: Ryzlink vlašský 2013 jakostní šumivé víno – ing. Miroslav Volařík

Nejlepší kolekce: Vinařství Garčic

 

Výsledky Národní soutěže vín 2016 – Mikulovská podoblast

 

Výstava vín pro veřejnost 

Výstava všech soutěžní vín Národní soutěžních vín – mikulovské podoblasti proběhne 9. – 11. září na zámku v Mikulově v rámci Pálavského vinobraní.