Šampionem na Velkopavlovicku je Rulandské modré od Habánů

Velkopavlovická_2019Velkopavlovická vinařská podoblast je vyhlášená zejména produkcí vysoce kvalitních červených vín, což potvrdil i letošní ročník Národní soutěže vín, největší a nejvyšší soutěže vín v České republice. Šampionem se v nabité konkurenci 710 vín stalo Rulandské modré 2015, pozdní sběr z vinařství HABÁNSKÉ SKLEPY, spol. s r.o. Zajímavostí bylo vítězství méně známé odrůdy Savilon mezi bílými suchými a polosuchými víny.

Velkopavlovická vinařská podoblast je podoblastí s největší produkcí červených vín u nás a modré hrozny zde najdete na cca 1850 ha vinic, což představuje bezmála 35 % veškeré výměry vinic s modrými odrůdami v České republice. Nejlepšími ze všech se ukázalo Rulandské modré 2015, pozdní sběr z vinařství HABÁNSKÉ SKLEPY, které si po zásluze odnáší titul Šampiona, vítěze kategorie červených suchých a polosuchých vín a velkou zlatou medaili.

„Trať Trkmanska opět ukázala kvalitu. Její potenciál pro prémiová červená vína je enormní. Naše práce s vinicemi v této trati a Rulandské modré 2015 pozdní sběr je toho přesvědčivým dokladem,“ naznačil, co stojí vedle vinařského umu za úspěchem, Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy a popsal letošního Šampiona: „Víno má jiskrnou červenou barvu světlejších odstínů s cihlovými odlesky, bohatou ovocnou vůni s tóny jahod, malin a borůvek. Jeho chuť je plná a bohatá, ovocného charakteru s harmonickou tříslovinou a celkově dobrou strukturou.“

Překvapením pro mnohé bylo vyhlášení nejlepšího bílého suchého a polosuchého vína. Stal se jím Savilon 2018, pozdní sběr VINAŘSTVÍ ŠABATA s.r.o. „Odrůda Savilon je poměrně mladá a do Státní odrůdové knihy byla zapsána až v roce 2011. I z toho důvodu není ještě příliš rozšířená a její výměra dosahuje v celé České republice jen ca 15 hektarů. Její vítězství v kategorii je tak výjimečným úspěchem svědčícím o tom, jak vysokou úroveň šlechtitelství révy u nás má,“ komentoval nečekaného vítěze Ing. Marek Babisz z Národního vinařského centra, který hodnoticím komisím předsedal.

Velkým jménem zdaleka nejen ve výrobě růžových vín je na Velkopavlovicku Jan Stávek z Němčiček, který letos s vínem Rosé Bočky 2018, VOC Modré hory obhájil loňské vítězství v této kategorii.

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 710 vín, z nichž 14 vín získalo velké zlaté, 158 vín zlaté, 64 vín stříbrné a 3 vína bronzové medaile. Do celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín postoupilo 373 vín. Nominovaná vína budou spolu s postupujícími ze Slovácké, Mikulovské a Znojemské vinařské podoblasti, reprezentující vinařskou oblast Morava, a vinařské oblasti Čechy soutěžit o postup do finále a o titul absolutního Šampiona a umístění v Salonu vín ČR, celoroční degustační expozici vín ve Valticích.

NSV_VPO_2019_Sampion_smallŠampion a vítězové kategorií:
Kategorie A – bílá vína suchá a polosuchá
Vítěz kategorie: Savilon 2018, pozdní sběr – VINAŘSTVÍ ŠABATA s.r.o.
Kategorie B – bílá polosladká
Vítěz kategorie: Tramín červený 2017, výběr z hroznů – Stanislav Škrobák
Kategorie C – sladká vína (bílá, růžová i červená)
Vítěz kategorie: Ryzlink vlašský 2017, výběr z cibéb – vinařství Kamil Prokeš
Kategorie D – růžová vína a klarety
Vítěz kategorie: Rosé Bočky 2018, VOC Modré hory – VÍNO J.STÁVEK
Kategorie E – červená vína suchá a polosuchá
Šampion a vítěz kategorie: Rulandské modré 2015, pozdní sběr – HABÁNSKÉ SKLEPY, spol. s r.o.
Kategorie F – Červená vína ostatní (4,1 – 45 g/l zb.c.)
Vítěz kategorie: Dornfelder 2017, moravské zemské víno – Vít Sedláček
Kategorie G – sekty s.o.
Vítěz kategorie: Bohemia Sekt Prestige 36 brut 2015, jak. šum. víno s.o. – BOHEMIA SEKT, s.r.o.
Nejlepší kolekce: BOHEMIA SEKT, s.r.o.

Výsledky Národní soutěže vín 2019 – Velkopavlovická podoblast

Výstava vín pro veřejnost
Jedinečnou možnost ochutnat všech 710 vín přihlášených do Národní soutěže vín Velkopavlovické vinařské podoblasti, včetně Šampiona či nejlepšího bílého vína odrůdy Savilon má veřejnost 5. října v Hustopečích v rámci populárních Burčákových slavností. Výstava vín proběhne od 10 do 20 hodin ve Společenském domě v Herbenově ulici.

Velkopavlovická vinařská podoblast
Velkopavlovická vinařská podoblast je krajina s členitým reliéfem, která severně od Velkých Bílovic stoupá do kopců Hustopečské pahorkatiny a pak v úrodných rovinách pozvolna klesá až k Brnu. Patří k nejslunnějším a nejteplejším místům České republiky, a proto se proslavila mimořádnými červenými víny, zejména Svatovavřineckým a Frankovkou. V severní části se daří také bílým odrůdám – Veltlínskému zelenému, Rulandskému šedému, Tramínu červenému, Pálavě a Muškátu moravskému.