Sauvignon z vinařství Halkoci je Šampionem na Znojemsku

logoJako třetí na Moravě proběhlo hodnocení Národní soutěže vín – Znojemské vinařské podoblasti. Šampionem se zde stal Sauvignon blanc KLASIK 2022, moravské zemské víno z rodinného vinařství Halkoci. Národní soutěž vín je naše nejvyšší soutěž vín, probíhá s garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu.

Znojemsko a Sauvignony patří odedávna k sobě a výjimečnost vín této odrůdy právě ve specifických klimatických a půdních podmínkách Znojemska potvrdil i letošní Šampion. Sauvignon blanc KLASIK 2022, moravské zemské víno z vinařství Halkoci, které sídlí v Šatově nedaleko Znojma, se stal zároveň vítězem kategorie suchých bílých vín a vysloužil si tím i zvláštní odměnu v podobě barikového sudu Seguin Moreau. Ten vítězi věnují partneři, město Dolní Kounice a Bratrstvo vinařů a kopáčů 1737.

„Jedná se o úplně první hrozen, který jsem zpracovával v nových prostorách vinařství. V plánu byl sběr cca o 5 dní dříve, měli jsme však komplikace s rekonstrukcí a instalací technologií. Ve 3 hodiny ráno jsme dopojili poslední potřebné věci a v 7 ráno se vydali do vinice. Nejen po tomto krásném úspěchu si troufnu říci, že delší čas na vinici hroznu prospěl. Podařilo se mi získat víno s přísně odrůdovou a ovocitou aromatikou, tedy tak jak by měl znojemský Sauvignon vypadat. Nadšení pokračuje i do úst, kde se setkáme se svůdnou plností a houževnatostí tohoto vína. To vše díky skvělému ročníku 2022, který perfektně sedl všem vínům, která ctí spolek VOC Znojmo,“ přiblížil vítězné víno Lukáš Halkoci, majitel vinařství a dodal: „ve sklepě pracuji velmi minimalisticky, s minimem zásahů a dlouhou dobu si pohrávám se zdravými kvasnicemi již dokvašených vín.“

Šampion a vítězové kategorií:

Kategorie A – bílá vína suchá

Šampion a vítěz kategorie: Sauvignon blanc KLASIK 2022, moravské zemské víno – Vinařství Halkoci

Kategorie B – bílá vína polosuchá a polosladká

Vítěz kategorie: Muškát moravský 2022, pozdní sběr – VINICE – HNÁNICE

Kategorie C – sladká vína (bílá, růžová i červená)

Vítěz kategorie: THE DEUM laudamus (Müller Thurgau) 2021, výběr z cibéb – RAJHRADSKÉ KLÁŠTERNÍ

Kategorie D – růžová vína a klarety

Vítěz kategorie: Cabernet Sauvignon 2022, kabinetní víno – Víno Tichý

Kategorie E – červená vína suchá

Vítěz kategorie: Rulandské modré 2019, pozdní sběr – Vinařství rodiny Špalkovy

Kategorie G – jakostní šumivá vína

Vítěz kategorie: Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut 2019, jakostní šumivé víno s.o. – BOHEMIA SEKT

Nejlepší kolekce: Vinné sklepy Lechovice

Výsledky Národní soutěže vín 2023 – Znojemská podoblast

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 321 vín, z nichž 25 získalo velké zlaté a 89 zlaté medaile. O výsledku rozhodlo 7 komisí složených z vinařských odborníků, kteří vína hodnotili 24. srpna v sídle Národního vinařského centra – Centrum Excelence ve Valticích. Do celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín postoupilo 297 vín. Nominovaná vína budou spolu s postupujícími z Velkopavlovické, Mikulovské a Slovácké vinařské podoblasti, reprezentující vinařskou oblast Morava, a víny nominovanými z vinařské oblasti Čechy soutěžit o postup do finále a titul absolutního Šampiona a umístění v Salonu vín ČR, celoroční degustační expozici vín ve Valticích. Hlavními partnery soutěže jsou BS vinařské potřeby a automobilka Ford.

Výstava vín pro veřejnost

Všechna vína ze Znojemska, která se zúčastnila nominačního kola Národní soutěže vín Znojemské vinařské podoblasti, se zájemcům představí v sobotu 2. září od 13 hodin v Kulturním domě v Dolních Kounicích. Výstava probíhá souběžně s historickými slavnostmi Rosa Coeli města Dolní Kounice.

Znojemská vinařská podoblast vděčí za svá chuťově plná a svěží aromatická bílá vína ideálním přírodním a klimatickým podmínkám. Studené větry z nedaleké vrchoviny spolu s termoregulačním vlivem řek dávají znojemským vínům nezaměnitelnou kořenitou chuť. Díky střídání slunečných dnů a chladnějších nocí hrozny sice zrají pomaleji, ale zato si uchovávají aromatické látky a dosahují vysoké jakosti. Nejlepších výsledků zde vinaři tradičně dosahují s Veltlínských zeleným, Ryzlinkem rýnským, Müllerem Thurgau a Sauvignonem. Červené barvy hájí zejména Svatovavřinecké a Frankovka.

Více informací také na www.vinazmoravyvinazcech.cz