Šaldorfský kravák se stal Šampionem na Znojemsku


logo-znojemska-2016Největší úspěch v Národní soutěži vín znojemské vinařské podoblasti sklidilo víno Šaldorfský kravák 2015 pozdní sběr z Vinařství Piálek & Jäger s.r.o. Hodnocení těmi nejlepšími odborníky probíhalo v Louckém klášteře ve Znojmě a přihlášených vzorků bylo téměř tři sta. Národní soutěž vín, nejvyšší a největší soutěž vín v České republice, probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu.

 

„Šaldorfský kravák uspěl díky jedinečné poloze vinice, kde se pěstuje vinná réva – Kraví hora v Novém Šaldorfu. Na výrobu vína používáme jen ty nejkvalitnější hrozny a zpracováváme je čistou přírodní technologií, tedy spontánním kvašením, naležením rmutu a v ročníku 2015 také kryomacerací. Díky tomu jsme vyrobili víno pro dlouhé zrání, jehož pravá kvalita se ještě ukáže,“ sdělil Jaroslav Jäger z Vinařství Piálek & Jäger.

Soutěž byla bohatá na účast a rozmanitá v prezentovaných vínech. V jednotlivých kategoriích byla z celkových 283 vzorků zastoupena bílá vína suchá a polosuchá 132 vzorky, bílá vína polosladká 75, sladká vína 16, růžová vína 8, červená vína suchá a polosuchá 48 a jakostní šumivá vína 4 vzorky. Z odrůd byl nejhojnější na Znojemsku typický Ryzlink rýnský s 35 vzorky a Sauvignon s 34. Ročníkově bylo nejvíce vín ročníku 2015, a to s 230 vzorky.

„Poslední podoblastní kolo Národní soutěže vín ukázalo mnoho vynikajících vín ze specifické znojemské vinařské podoblasti. Díky tomu se můžeme těšit na historicky nejnabitější první celostátní kolo Salonu vín – národní soutěže vín, které proběhne v listopadu. Výběr dvou set finalistů soutěže slibuje mimořádnou kvalitu vín, kterou zajistí jednak velmi vydařený a bohatě zastoupený ročník 2015, jednak vysoký počet konkurentů ucházejících se o prestižní Salon vín,“ komentuje podoblastní kolo soutěže Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

V soutěži bylo uděleno celkem 69 zlatých, 14 stříbrných a 7 bronzových medailí. Celkem 248 vín dále postoupilo do celostátních kol soutěže, kde se utkají o prestižní místo v Salonu vín ČR a titul absolutního Šampiona.

 

Šampion a vítězové kategorií:nsv-zno-sampion-2016-saldorfsky-kravak-2015-ps

Šampion a vítěz kategorie A – bílá vína suchá a polosuchá (ze 132)

Šaldorfský kravák 2015 pozdní sběr – Vinařství Piálek & Jäger s.r.o.

Kategorie B – bílá vína polosladká (ze 75)

Hibernal 2015 pozdní sběr – Vinařství Waldberg Vrbovec s.r.o.

Kategorie C – sladká vína (bílá, růžová i červená) ( z 16)

Ryzlink rýnský 2015 ledové víno – ZNOVÍN ZNOJMO, a. s.

Kategorie D – růžová vína (z 8)

Cabernet Sauvignon rosé 2015 výběr z hroznů – Znovín Znojmo a.s.

Kategorie E – červená vína suchá a polosuchá vína (z 48)

Svatovavřinecké 2013 kabinetní víno – Vinselekt Michlovský a.s.

Nejlepší kolekce: Vinařství Waldberg Vrbovec s.r.o.

Výsledky Národní soutěže vín 2016 – Znojemská podoblast

Výstava vín pro veřejnost

Výstava vín přihlášených do této soutěže proběhne v krásných prostorách kláštera dominikánů na Dolní České a budeme moci ochutnat bezmála 300 vín. Expozice se koná v sobotu 10. září od 10:00 do 20:00 hodin.