Nejlepším vínem na Slovácku je Rulandské bílé ze Zámeckého vinařství Bzenec

sloSeriál hodnocení Národní soutěže vín 2021 se přesunul na jižní Moravu a zde byl tradičně odstartován hodnocením vín Slovácké vinařské podoblasti. Šampionem a tedy nejlepším vínem soutěže se stalo Rulandské bílé 2019, VOC Bzenec ze Zámeckého vinařství Bzenec. Naši největší a nejvyšší soutěž vín organizuje, na Slovácku ve spolupráci se Sdružením slováckých vinařů, Svaz vinařů České republiky za finanční podpory Vinařského fondu a technického zajištění Národním vinařským centrem.

Zámecké vinařství Bzenec se řadí mezi nejúspěšnější vinařství Národní soutěže vín a Salonu vín ČR. To se potvrdilo i letos, kdy vinařství získalo kromě titulu Šampiona za nejlepší víno soutěže a zároveň nejlepší víno kategorie bílých suchých a polosuchých vín za Rulandské bílé 2019, VOC Bzenec také ocenění za nejlepší jakostní šumivé víno, tedy sekt. Zadařilo se také vinařství Štěpán Maňák, které ovládlo hned tři kategorie soutěže a to bílá vína polosladká, bílá vína sladká a červená vína suchá.

„Toto Rulandské bílé pochází z našich vracovských vinic. Hrozny, které jsme na vinici posbírali, měly úžasnou vyzrálost, s mírným podílem botritidy. Víno vzniklo zráním v nerezovém tanku a použitých 500 litrových sudech. Nechali jsme mu dostatek času, lahvováno bylo přibližně po ročním zrání ve sklepě a následném zrání v lahvi. Má tak profil zralého žlutého ovoce, s lehkým nádechem lískových oříšků a jemně krémovou chutí s nádechem kompotovaných hrušek v závěru,“ představil Šampiona Ing. Zbyněk Žiška, enolog Zámeckého vinařství Bzenec.

Nejlépe hodnocenému vínu Národní soutěže vín v každé podoblasti bude udělen nejen titul Šampiona, ale navíc získá i atraktivní cenu v podobě barikového sudu od partnera. Šampionu Slovácké podoblasti jej věnuje město Uherské Hradiště. Hlavním partnerem soutěže jsou BS vinařské potřeby, partnerem ACO Stavební prvky spol. s.r.o.

Šampion a vítězové kategorií:1616-rb-voc-bzenec

Kategorie A bílá vína suchá a polosuchá

Šampion a vítěz kategorie: Rulandské bílé 2019, VOC Bzenec – Zámecké vinařství Bzenec s.r.o.

Kategorie B bílá polosladká

Vítěz kategorie: Rulandské bílé Grand Elite 2015, moravské zemské víno – Vinařství Štěpán Maňák

Kategorie C sladká vína (bílá, růžová i červená)

Vítěz kategorie: Pálava 2019, výběr z bobulí – Vinařství Štěpán Maňák

Kategorie D růžová vína a klarety

Vítěz kategorie: Rulandské modré rosé 2020, pozdní sběr – Víno Botur s.r.o.

Kategorie E červená vína suchá

Vítěz kategorie: Cuvée Grand Reserva 2018, jakostní víno známkové – Vinařství Štěpán Maňák

Kategorie G jakostní šumivá vína

Vítěz kategorie: Sekt 1876 2013, jakostní šumivé víno s.o. – Zámecké vinařství Bzenec s.r.o.

Nejlepší kolekce

Vinařství Jakubík a.s.

Výsledky Národní soutěže vín 2021 – Slovácká podoblast

Po dva dny, od 9. do 10. srpna hodnotilo 12 komisí ve Vinařském centru Excelence ve Valticích 545 vín přihlášených do soutěže ze Slovácké vinařské podoblasti. Z těchto vín získalo 19 velké zlaté, 157 zlaté a 3 stříbrné medaile. Do celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín postoupilo 515 vín. Nominovaná vína budou spolu s postupujícími z Velkopavlovické, Mikulovské a Znojemské vinařské podoblasti, reprezentující vinařskou oblast Morava, a víny nominovanými z vinařské oblasti Čechy soutěžit o postup do finále a titul absolutního Šampiona a umístění v Salonu vín ČR, celoroční degustační expozici vín ve Valticích.

Výstava vín pro veřejnost

Ucelená ochutnávka 545 přihlášených vín z celé Slovácké vinařské podoblasti proběhne 11. září od 14 do 01 hod., v Uherském Hradišti Mařaticích, ve Vinohradské ulici (areál Office centra Synot). K poslechu zahraje cimbálová muzika Kunovjané a cimbálová muzika Rubáš. Prezentace je součástí akce Putování Vinohradskou ulicí.

Slovácká vinařská podoblast

Slovácká vinařská podoblast je oblast velmi rozlehlá a díky tomu má různorodé přírodní podmínky, od teplých svahů na jihu až po naše nejseverněji položené vinice. Vinohrady zde najdete jak v údolí řeky Moravy, tak v členité kopcovité krajině Bílých Karpat nebo na jižních svazích Chřibů a Ždánického lesa. Daří se zde Mülleru Thurgau, Ryzlinku rýnskému, Veltlínskému zelenému, Rulandskému bílému a Muškátu moravskému. Z modrých odrůd stojí za pozornost zejména Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a v obci Moravská Nová Ves vyšlechtěná odrůda Cabernet Moravia.