Nejlepší vína vyberou v srpnu porotci Národní soutěže vín 2023

logoNárodní soutěž vín 2023 startuje seriálem hodnocení více než dvou tisíců vín z jednotlivých vinařských regionů České republiky. Profesionální degustátoři tak během srpna vyberou nejlepší vína v rámci největší a nejvyšší soutěže vín v České republice. Národní soutěž vín pořádá Svaz vinařů ČR za finanční podpory Vinařského fondu a technického zajištění Národním vinařským centrem.

Odborné komise zasednou nejprve 1. srpna v Mělníku nad víny vinařské oblasti Čechy. Poté se hodnocení přesune na jižní Moravu a ve Vinařském Centru Excelence ve Valticích budou jako první hodnocena 10. a 11. srpna vína ze Slovácké vinařské podoblasti, poté 14. a 15. srpna z Mikulovské vinařské podoblasti a následně 24. srpna ze Znojemské vinařské podoblasti. Hodnocení uzavře 28. až 30. srpna posouzení vín z Velkopavlovické vinařské podoblasti. Pro letošní ročník došlo také k mírné úpravě hodnocení.

„Národní soutěž a Salon vín jako nejvyšší a největší soutěž vín v republice má ambici stát se ukázkou té nejlepší praxe hodnocení vín u nás, a proto usilujeme o to, aby se náš systém hodnocení stal celorepublikovým standardem a platil pro všechny soutěže vín u nás,“ vysvětlila Klára Kollárová, národní sommelierka a dodala: „pro letošní rok jste poroto připravili shrnutí nejosvědčenějších praktik a doporučení posuzování vína z České republiky i prestižních mezinárodních soutěží a chceme, aby se i s tímto kvalita a systém všech našich soutěží ustálily.“

Nejlépe hodnocenému vínu každé podoblasti bude udělen titul Šampiona a zároveň budou vybráni i vítězové jednotlivých kategorií. Úspěšným vínům budou podle dosažených bodů uděleny medaile (velká zlatá: 90+ bodů, zlatá: 86-89,99, stříbrná 84-85,99 a bronzová 82-83,99) a vinaři s nejvyšším průměrným hodnocením přihlášených vín dané podoblasti získají cenu za nejlepší kolekci. Výrobce nejlepšího vína každé podoblasti získá také barikový sud od partnerů (Čechy – Cech českých vinařů, Slovácká – město Uherské Hradiště, Mikulovská – město Mikulov, Znojemská – město Dolní Kounice a Bratrstvo vinařů a kopáčů, Velkopavlovická – město Hustopeče). Hlavními partnery soutěže jsou BS vinařské potřeby a Ford.

„Rok od roku se nám zvyšuje počet hodnocených vín, hlásí se noví vinaři a vinařství, stoupá nám konkurence. A vyšší konkurence má za následek vyšší kvalitu umístěných a oceněných vín. Zákazníci mají jistotu, že taková vína jsou opravdu mimořádná, vinaři zase díky rostoucímu povědomí o soutěži mají podpořený zájem o jejich vína. Národní soutěž vín je tak prospěšná pro obě strany a to je přesně to, čeho chceme dlouhodobě dosáhnout,“ sdělil Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR.

Nejlepší vína dále pokračují do prvního už celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2024, kde se potkají s postoupivšími ze všech ostatních vinařských podoblastí. Ti nejlepší postoupí do finálového kola, které rozhodne o zlatých a stříbrných medailích Salonu vín ČR 2024, vítězích kategorií, titulu absolutního Šampiona a nejlepší kolekci soutěže.

Vína nejen pro profesionály – výstavy vín jednotlivých podoblastí:

Na odbornou hodnoticí část v každé podoblasti vždy navazuje také výstava vín pro veřejnost, která bude mít jedinečnou příležitost ochutnat skutečně reprezentativní vzorek vín dané vinařské podoblasti.

Vinařská oblast Čechy: 10. srpna, Praha – Suchdol, aula České zemědělské univerzity

Znojemská podoblast: 2. září, Dolní Kounice, Kulturní dům, Historické slavnosti Rosa Coeli

Slovácká podoblast: 15. a 16. září, Bzenec, Bzenecké krojované vinobraní

Mikulovská podoblast: 8. – 10. září, Mikulov, Zámecký sál, Pálavské vinobraní

Velkopavlovická podoblast: 7. října, Hustopeče, Amande Hotel, Burčákové slavnosti

Národní soutěž vín – postup výběru: