Ryzlink rýnský z Mělníka byl vybrán nejlepším vínem v Čechách

logoNárodní soutěž vín letos odstartovala hodnocením vín vinařské oblasti Čechy, kde se Šampionem stal Ryzlink rýnský classic 2021, české zemské víno z mělnického vinařství Bettina Lobkowicz. Národní soutěž vín je největší a nejvyšší soutěž vín v České republice, probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem, za finanční podpory Vinařského fondu a ve vinařské oblasti Čechy ji pořádá Cech českých vinařů.

V Čechách letos opět dominovala vína z Mělnické vinařské podoblasti, když ovládla všechny hlavní kategorie. Vinařství Bettina Lobkowicz získalo za víno Ryzlink rýnský classic 2021, české zemské víno zároveň s titulem Šampiona také vítězství v kategorii bílých suchých vín, výhru v podobě barikového sudu Seguin Moreau od Cechu českých vinařů a vedle toho ještě speciální ocenění Cechu českých vinařů za nejvýše bodovaný Ryzlink rýnský. Velký úspěch pak zaznamenalo další mělnické vinařství Luděk Vondrák, které vyhrálo hned dvě kategorie – bílá polosuchá a polosladká vína a červená vína suchá. Cenu za nejlepší kolekci si odnáší Česká zemědělská univerzita v Praze – Vinařství ČZU s průměrem 88,3 bodů z celkem devíti dodaných vzorků vín.

“Naše vítězné víno Ryzlink rýnský 2021 suché pochází z vinice Kriegerstein, viniční tratě Turbovice. Jedná se o výsadby staré téměř 30 let, půdní profil je málo skeletovitá pararendzina na vápnitých pískovcích. Ruční sběr proběhl zejména s ohledem na udržení dostatečné kyseliny ve víně, což je pro naše vinařství vždy velmi důležité,“ sdělil Jonáš Grepl, zástupce vinařství Bettina Lobkowicz a dodal: „vinifikace pak proběhla v nerezu a před uvedením na trh víno zrálo 6 měsíců v láhvi s cílem získání optimální zralosti a výrazu.”

Šampion a vítězové kategorií:IMG_7891a

Kategorie A – bílá vína suchá
Šampion a vítěz kategorie: Ryzlink rýnský classic 2021, české zemské víno – Vinařství Bettina Lobkowicz
Kategorie B – bílá polosuchá a polosladká vína
Vítěz kategorie: Rulandské šedé 2022, pozdní sběr – Vinařství Luděk Vondrák
Kategorie D – růžová vína a klarety
Vítěz kategorie: Rulandské modré klaret 2022, české zemské víno – Vinařství David Chocholatý
Kategorie E – červená vína suchá
Vítěz kategorie: Rulandské modré 2021 VOC Mělník – Vinařství Luděk Vondrák
Kategorie G – jakostní šumivá vína
Vítěz kategorie: Ryzlink rýnský 2020, české zemské víno – Česká zemědělská univerzita v Praze – Vinařství ČZU
Nejlepší kolekce: Česká zemědělská univerzita v Praze – Vinařství ČZU

Výsledky Národní soutěže vín 2023 – Oblast Čechy

Tři komise složené z vinařských odborníků hodnotily 1. srpna 121 vín z celé České vinařské oblasti, v prostorách sklepního hospodářství České zemědělské univerzity v Mělníku. Hodnocená vína obdržela celkem 13 velkých zlatých, 27 zlatých a 3 stříbrné medaile. Do celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín bylo nominováno z vinařské oblasti Čechy 99 vín. Nominovaná vína budou spolu s ostatními postupujícími víny z vinařské oblasti Morava soutěžit o postup do finále a titul absolutního Šampiona a umístění v Salonu vín ČR, celoroční degustační expozici vín ve Valticích. Hlavním partnerem soutěže jsou BS vinařské potřeby.

Výstava vín pro veřejnost

Vína oceněná v soutěži bude možné ochutnat ve čtvrtek 10. srpna 2023 v aule České zemědělské univerzity v Praze na Suchdole, a to od 16 do 21 hodin. Prezentaci vín vyrobených z hroznů vypěstovaných ve vinařské oblasti Čechy, včetně Šampiona, vítězů jednotlivých kategorií a všech medailistů pořádá Cech českých vinařů a na místě je ochutnávajícím představí sami vinaři.

Vinařská oblast Čechy nabízí díky rozptýlení na velkém území na svých cca 677 hektarech vinic mimořádně rozmanité spektrum půdních a klimatických podmínek, a tedy i množství velmi zajímavých a nezaměnitelných vín. Vinice jsou po Čechách roztroušeny od malebných vinic na mnoha místech Prahy, přes Beroun, Kutnou Horu, Litoměřice a podél Labe od Kuksu, Mělníka až po Ústí nad Labem. Nejvíce se zde daří odrůdám Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a bílé a z červených vyniká Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Rulandské modré.