Na Slovácku je Šampionem červené víno z vinařství Karel Novotný

logoPrvní hodnocení Národní soutěže vín 2023 na Moravě patřilo již tradičně vínům ze Slovácké vinařské podoblasti. Šampionem, tedy nejlepším vínem, se zde stalo víno červené, a to Pinot noir 2021, moravské zemské víno z vinařství Karel Novotný. Největší a nejvyšší soutěž vín v Česku pořádá Svaz vinařů České republiky spolu s Národním vinařským centrem, za finanční podpory Vinařského fondu a organizaci na Slovácku zajišťuje Sdružení slováckých vinařů.

Vinařství Karel Novotný, které má své sídlo v Miloticích u Kyjova, si za víno Pinot noir 2021, moravské zemské víno připsalo i vítězství v kategorii červených suchých vín. Za Šampiona mu pak náleží navíc atraktivní cena v podobě barikového sudu Seguin Moreau od partnera, kterým je pro Slováckou vinařskou podoblast město Uherské Hradiště.

„Vítězný Pinot noir je z ročníku 2021, vyrostl v milotické trati Kopce z regulované sklizně. 12 měsíců zrál v malých burgundských sudech. Barva vína je rubínová, vůně je v kombinaci jahodového džemu a povidel. Chuť je velmi elegantní v propojení kvalitního dubového dřeva,“ přiblížil vítězné víno majitel vinařství Karel Novotný a dodal: „radost z Šampiona Slovácké podoblasti je nepopsatelná, o to víc když je to pro naše vinařství v Národní soutěži vín vůbec první úspěch. Ještě větší radost ale mám z toho, že Slovácko se začíná víc a víc ukazovat také s červenými víny. Beru to proto také jako celkový týmový úspěch naší podoblasti ve které je spousta krásných vín a skvělých vinařů.“

V letošním ročníku soutěže se pak zadařilo Vinařství Krist, také z Milotic, které opanovalo hned dvě hlavní kategorie, a to pro sladká vína a červená ostatní vína. Hlavním partnerem soutěže jsou BS vinařské potřeby a automobilka Ford.

Šampion a vítězové kategorií:

Kategorie A bílá vína suchá
Vítěz kategorie: Veltlínské zelené 2022, pozdní sběr – Vinař Jiří Uherek
Kategorie B bílá vína polosuchá a polosladká
Vítěz kategorie: SOMMELIER COLLECTION Ryzlink rýnský 2021, pozdní sběr – DAVINUS
Kategorie C sladká vína (bílá, růžová i červená)
Vítěz kategorie: Chardonnay 2018, výběr z bobulí – Vinařství Krist
Kategorie D růžová vína a klarety
Vítěz kategorie: Frankovka rosé 2022, moravské zemské víno – Vinařství U Kostela Polešovice
Kategorie E červená vína suchá
Šampion a vítěz kategorie: Pinot noir 2021, moravské zemské víno – vinařství Karel Novotný
Kategorie F červená vína ostatní
Vítěz kategorie: Cabernet Cubin 2020, pozdní sběr – Vinařství Krist
Kategorie G jakostní šumivá vína
Vítěz kategorie: Chateau Bzenec brut 2019, jakostní šumivé víno s.o. – CHATEAU BZENEC
Nejlepší kolekce: vinařství Štěpán Maňák

Výsledky Národní soutěže vín 2023 – Slovácká podoblast

Šestnáct komisí hodnotilo 10. a 11. srpna v budově Národního vinařského centra – budova Centrum Excelence ve Valticích 734 vín od 97 vinařů a vinařství přihlášených do soutěže ze Slovácké vinařské podoblasti. Z těchto vín získalo 59 velké zlaté, 180 zlaté, 3 stříbrné a 1 bronzovou medaili. Do celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín postoupilo 678 vín. Nominovaná vína budou spolu s postupujícími z Velkopavlovické, Mikulovské a Znojemské vinařské podoblasti, reprezentující vinařskou oblast Morava, a víny nominovanými z vinařské oblasti Čechy soutěžit o postup do finále a titul absolutního Šampiona a umístění v Salonu vín ČR, celoroční degustační expozici vín ve Valticích.

Výstava vín pro veřejnost
Veřejná ochutnávka všech přihlášených vín z celé podoblasti proběhne letos nově na nádvoří Zámeckého vinařství Bzenec v době konání 30. ročníku Bzeneckého krojovaného vinobraní (15. a 16. září). V pátek 15. září bude degustační expozice otevřena od 16. hod. a v 17 hod. proběhne slavnostní předávání diplomů oceněným vinařstvím. V sobotu 16. září pak bude degustační expozice otevřena již od 11. hod. Odpoledne zahraje cimbálová muzika Krapina. Slavnostní předání trofeje pro šampiona Slovácké podoblasti proběhne 9. září v Uherském Hradišti v rámci akce Slovácké slavnosti vína a otevřených památek.

Slovácká vinařská podoblast
Slovácká vinařská podoblast je oblast velmi rozlehlá a díky tomu má různorodé přírodní podmínky, od teplých svahů na jihu až po naše nejseverněji položené vinice. Vinohrady zde najdete jak v údolí řeky Moravy, tak v členité kopcovité krajině Bílých Karpat nebo na jižních svazích Chřibů a Ždánického lesa. Daří se zde Mülleru Thurgau, Ryzlinku rýnskému, Veltlínskému zelenému, Rulandskému bílému a Muškátu moravskému. Z modrých odrůd stojí za pozornost zejména Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a v obci Moravská Nová Ves vyšlechtěná odrůda Cabernet Moravia.

Více informací také na www.slovactivinari.cz a www.vinazmoravyvinazcech.cz