Nejlepší vína roku vyberou porotci Národní soutěže vín 2021

Untitled 1Rok se s rokem sešel a to znamená, že startuje každoroční seriál odborného hodnocení vín v rámci Národní soutěže vín, největší a nejvyšší soutěže vín v České republice. Národní soutěž vín s cílem najít ta nejlepší vína v jednotlivých vinařských regionech pořádá Svaz vinařů ČR za finanční podpory Vinařského fondu a technického zajištění Národního vinařského centra.

Stejně jako v loňském roce, tak i letos proběhnou hodnocení ve všech oblastech v průběhu srpna. Jako první odborné komise zasednou 3. srpna v Mělníku nad víny vinařské oblasti Čechy. Poté se hodnocení přesune na jižní Moravu a ve Vinařském Centru Excelence ve Valticích bude nejprve hodnocena 9. a 10. srpna Slovácká vinařská podoblast, poté 16. a 17. srpna Mikulovská vinařská podoblast a následně 24. srpna Znojemská vinařská podoblast. Hodnocení uzavře 30. srpna až 1. září posouzení vín z Velkopavlovické vinařské podoblasti.

 „Národní soutěž vín pravidelně potvrzuje, že jde s více než 2000 víny o největší a také nejprestižnější soutěž moravských a českých vín. Každoročně roste počet přihlášených vín a s tím i konkurence, tedy i kvalita šampionů a medailistů,“ komentuje soutěž Ing. Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů a dodává: „v srpnu nás čeká plno práce, protože profesionálně ohodnotit stále větší množství vín v průběhu jediného měsíce není vůbec snadné. Členové hodnoticích komisí jsou ale naprostí profesionálové a držitelé zkoušek dle standardu mezinárodních norem, a každému hodnocenému vínu se tak dostane náležité péče a objektivního posouzení jeho kvalit. Ocenění v soutěži je pak odměnou nejen pro vinaře, ale nalepená medaile na láhvi také nápovědou pro spotřebitele při nákupu.“

Nejlépe hodnocenému vínu každé podoblasti bude udělen titul Šampiona a zároveň budou vybráni i vítězové jednotlivých kategorií. Úspěšným vínům budou podle dosažených bodů uděleny medaile (velká zlatá: 90+ bodů, zlatá: 86-89,99, stříbrná 84-85,99 a bronzová 82-83,99) a vinaři s nejvyšším průměrným hodnocením přihlášených vín dané podoblasti získají cenu za nejlepší kolekci. Výrobce nejlepšího vína každé podoblasti získá také barikový sud od partnerů (Čechy – Česká zemědělská univerzita v Praze, Slovácká – město Uherské Hradiště, Mikulovská – město Mikulov, Znojemská – město Dolní Kounice a Bratrstvo vinařů a kopáčů 1737, Velkopavlovická – město Hustopeče). Hlavními partnery soutěže jsou BS vinařské potřeby a Ford a partnerem je ACO.

Nejlepší vína (kategorie A, D, E, G – 80+ bodů, kat. B a F – 82+ a kat. C – 84+) dále postoupí do prvního už celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2021, kde se potkají se zástupci všech ostatních vinařských podoblastí. Ti nejlepší postoupí do finálového kola, které rozhodne o zlatých a stříbrných medailích Salonu vín ČR 2022, vítězích kategorií, titulu absolutního Šampiona a nejlepší kolekci soutěže.

Výstavy vín jednotlivých podoblastí:

Na odbornou hodnoticí část v každé podoblasti vždy navazuje také výstava vín pro veřejnost, která bude mít jedinečnou příležitost ochutnat skutečně reprezentativní vzorek vín dané vinařské podoblasti.

Vinařská oblast Čechy: 11. srpna, Praha – Suchdol, aula České zemědělské univerzity

Znojemská podoblast: 4. září, Dolní Kounice

Slovácká podoblast: 10. – 12. září, Uherské Hradiště – Mařatice

Mikulovská podoblast: 10. – 12. září, Mikulov, Zámecký sál

Velkopavlovická podoblast: 2. října, Hustopeče, Amande Hotel

 

Bez názvu